Hoe werkt een echo van je zwangere hond of kat?
Bij echografie worden afbeeldingen van het lichaam gemaakt met behulp van geluidsgolven. Deze geluidsgolven hebben een hele hoge frequentie, waardoor ze niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor en ook niet voor honden en katten.
Daarom wordt dit geluid ook wel ultrasoon geluid of ultrageluid genoemd. In tegenstelling tot röntgenstraling is het maken van een echo volledig onschadelijk.
Het echoapparaat bestaat uit een probe, ook wel transducer of echokop genoemd. Deze transducer zendt de geluidsgolven uit en vangt ook de gereflecteerde geluidsgolven weer op. Ieder weefsel weerkaatst het geluid op een andere manier.
De gereflecteerde geluidsgolven worden omgezet in een elektrisch signaal, dat vervolgens wordt omgezet in een beeld, waarin organen kunnen worden onderscheiden.
De echo-geluidsgolven gaan niet door lucht. Om te voorkomen dat er lucht aanwezig is tussen de transducer en de huid, wordt er gel aangebracht, hierdoor kunnen de geluidsgolven goed overgebracht worden naar het lichaam en ook weer
terug.
Hoe zien echobeelden van een zwangere hond of kat er uit?
Kun je zien op een echo hoeveel dagen mijn hond zwanger is?
Bij vrouwen wordt de uitgerekende datum bepaald door middel van een termijnecho bij een zwangerschapsduur tussen de 10 en 12 weken.
Tijdens deze echo wordt de CRL-meting gedaan: dit is de afstand van de kruin tot de stuit. Met deze meting kan precies bepaald worden hoeveel weken en dagen iemand zwanger is. Deze metingen heb ik in het verleden regelmatig uitgevoerd
op de afdeling gynaecologie in het ziekenhuis.
Na wat speurwerk op internet ben ik erachter gekomen dat er voor pups tijdes de dracht ook formules bestaan die groeicurves weer kunnen geven!
Aan de hand van de grootte van het vruchtzakje, de CRL-meting, maar later in de dracht ook de diameter van het schedeltje of het buikje kan de uitgerekende datum worden bepaald. Uit studies blijkt dat de geboorte van de pups in ongeveer
90% van de gevallen +/- 2 dagen is ten opzichte van deze datum.
Deze informatie kan heel handig zijn!
Bijvoorbeeld als het moment van de dekking niet te achterhalen is. Of wanneer er geen progesteron geprikt werd, waardoor het moment van de ovulatie niet duidelijk was.
De bevruchting hoeft ook niet altijd op de dag van de dekking plaats te vinden. Hier kan een paar dagen tussen zitten.
Er zijn meerdere redenen waardoor de drachtlengte erg kan variëren. Tussen de 57 en 69 dagen is ‘normaal’. Een behoorlijke spreiding dus.. Wat meer zekerheid is dan toch wel prettig!
Puppylook Drachtecho
Bergen op Zoom
Nederland
06-49686541
Sandra@puppylookecho.nl
KVK-nummer: 91729556
BTW nummer: NL 004912466B91
© Puppylook Drachtecho