De dracht

Hieronder wordt de vruchtbaarheid en zwangerschap van zowel de hond als de kat uitgelegd.

DE HOND:

Hoe verloopt de loopsheid van een teef?

Normaal gesproken wordt een teef tweemaal per jaar loops, hoewel er ook rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt. De loopsheid duurt gemiddeld 3 weken en in deze periode is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar. De eisprong vindt meestal plaats tussen de 9 e en de 15 e dag. De eitjes zijn dan ongeveer 2 dagen vruchtbaar, maar het sperma van de reu is ook zeer lang (soms wel 10 dagen) in staat om een eicel te bevruchten. Het is dus erg lastig om in te schatten wanneer de bevruchting precies heeft plaatsgevonden.

Hoe verloopt de dracht van een teef?

Na een succesvolle dekking is de teef drachtig. De dracht duurt gemiddeld 63 dagen, maar kan variëren van 59 tot 67 dagen. Vanaf 57 dagen zijn de pups levensvatbaar. Bij een groot nest is de drachtlengte vaak korter dan 63 dagen en bij een klein nest langer. Het is altijd belangrijk om de drachtlengte goed in de gaten te houden. Wanneer uw hond meer dan 67 dagen drachtig is, spreken we van verlengde dracht. Neem dan contact op met de dierenarts.

In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe. Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. Zonder onderzoek kan het lastig zijn om te beoordelen of de hond drachtig is. Een teef die schijnzwanger is kan heel lastig te onderscheiden zijn van een teef die echt zwanger is.

De meest betrouwbare en veiligste methode om de dracht vast te stellen is door middel van echografie . Je kunt de vruchtzakjes echografisch al zien op de 21ste dag van de dracht, maar omdat het zo lastig is om de precieze dag van de bevruchting te bepalen wordt aangeraden om later te kijken. De beste periode om een drachtecho te maken is daarom rond 4 weken na de dekking. Er kan dan meestal ook een goede schatting gemaakt worden van het aantal puppy’s.

DE KAT:

Hoe verloopt de krolsheid bij een poes?

De meeste poezen hebben een seizoensgebonden cyclus. Dit betekent dat de daglengte invloed heeft op het moment van de krolsheid, zodat de kittens dan in het voorjaar geboren zullen gaan worden.

Een poes is tijdens het vruchtbare seizoen om de 3 weken krols. Een krolsheid houdt meestal zo’n 7-9 dagen aan. Een eisprong treedt bij de poes pas op als deze gestimuleerd wordt door een dekking van een kater. Dit noemt men geïnduceerde ovulatie. Wanneer er wel een eisprong maar geen bevruchting optreedt, wordt de poes na 6-7 weken weer krols. Als de poes geen contact heeft gehad met katers zal er geen eisprong plaatsvinden en herhaalt de krolsheid zich weer na 2-3 weken.


Hoe verloopt de dracht bij een poes?

Na een succesvolle dekking is de poes drachtig. De dracht bij een poes duurt gemiddeld 65 dagen.

Ook bij poezen is het mogelijk om de dracht vast te stellen door middel van echografie . Omdat het moment van de dekking overeenkomt met het moment van de bevruchting is het bij katten mogelijk om een echo te maken vanaf de 23ste dag van de dracht. De beste periode om een drachtecho te maken is tussen de 26ste en de 30ste dag van de dracht. Er kan dan meestal ook een goede schatting gemaakt worden van het aantal kittens.

Puppylook Drachtecho
Bergen op Zoom
Nederland

06-49686541
Sandra@puppylookecho.nl

KVK-nummer: 91729556

BTW nummer: NL 004912466B91

© Puppylook Drachtecho